Składniki:
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchew pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 100 g białej kapusty grubo poszatkowanej
- 1 ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
- 1 udo
- 1,5 l wody
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 15 listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy extra virgin
Wykonanie:
Umyte
i oczyszczone udo zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy
szumowiny. Dodajemy kaszę. Następnie dodajemy przygotowane, pokrojone
cebulę, marchew, seler, ziemniaki i kapustę. Gotujemy. Kiedy zupa
ponownie zacznie wrzeć dodajemy cukinię. Zmniejszamy ognień i gotujemy,
aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.
W
międzyczasie przygotowujemy pesto. Bazylię, czosnek i kilka łyżek
wywaru z zupy miksujemy na gładką masę. Pesto dodajemy do zupy. Zupę
podajemy skropioną oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.