Składniki (na 4 sztuki):
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- pół łyżeczki soli
- około pół szklanki jogurtu typu greckiego
Wykonanie:
W
misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę i oregano.
Mieszamy. Dodajemy jogurt i zaczynamy wyrabiać ciasto (ja wyrabiałam
robotem). Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy więcej jogurtu. Należy
pamiętać, że ciasto będzie dość lepiące. Odstawiamy na 30-60 minut w
przykrytej misce. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy mąką i
wałkujemy na cienkie placuszki (około 2 mm). Chlebek smażymy na
rozgrzanej, beztłuszczowej patelni, z obu stron przez 1-2 minuty.
Chlebek ma się zrumienić. Smażymy w ten sposób wszystkie chlebki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.