Składniki:
- 1 kg śliwek
- 50 g czekolady (gorzkiej)
- 50 g kakao niesłodzonego
Wykonanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Smażymy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu. Następnego dnia ponownie smażymy powidła (ja smażyłam je dwa razy po kilkanaście minut. Na trzeci dzień przygotowujemy słoiki (na tę ilość potrzebne były mi 2). Myjemy je i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 140 C. Ponownie smażymy powidła. Dodajemy do nich przesiane kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy dość często, aby kakao się nie przypaliło. Gorące powidła przekładamy do wypieczonych, gorących słoików i zakręcamy pokrywkami. Odstawiamy do góry dnem na kilkanaście minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.