Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 150 g cukru (dałam trzcinowy)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 800 g śliwek
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Drożdże
rozetrzeć z letnim mlekiem i 1 łyżką cukru. Dodać 150 g mąki i
wymieszać. Odstawić, aż zaczyn prawie podwoi objętość. W międzyczasie
utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wyrośnięty
zaczyn, sól i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione i
przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do
miski, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Śliwki
umyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestkę. Wyrośnięte ciasto
odgazować (uderzyć pięścią) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Na wierzchu położyć śliwki (rozcięciem do góry).
Przygotować
kruszonkę. Masło i mąkę wyrobić palcami tak, aby powstały grudki.
Dodać cukier i wymieszać. Posypać kruszonką śliwki. Wstawić ciasto do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 40 - 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.