Składniki (na 10 ciastek):
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 150 g mąki
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 10 łyżeczek kremu z pigwowca (lub innego kremu czy dżemu)
Wykonanie:
Masło,
mąkę, cukier i ziarenka zmiksować w malakserze, aż ciasto się połączy.
Wyjąc z robota, uformować w kulę i włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru
do pieczenia (woskowanego). Rozwałkować na grubość około 5 mm. Wyciąć
koła. W połowie wyciąć mniejsze otworki. Resztki ciasta zagnieść
ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz. Ciasteczka ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez
około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone). Wyjąć
z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem
przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Na zimne ciastka (bez
otworu) nakładać po łyżeczce kremu (lub dżemu). Przykryć ciasteczka z
dziurką. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.