20.10.2014

Puree dyniowe do słoików

Do ubiegłego roku nie zamykałam puree dyniowego do słoików na dłużej niż kilka dni.  Wiedziałam, że sama dynia ma tendencje do szybkiego psucia.  Jednak rok temu wypróbowałam trzykrotnej pasteryzacji czyli tyndalizacji.  Puree doskonale przechowało się do tego roku, więc spokojnie mogę polecić Wam ten przepis.  Puree dyniowe polecam przygotować w wersji gotowanej, ponieważ ma wyższą temperaturę niż to z pieczonej i moim zdaniem lepiej nadaje się do pasteryzowania.



Składniki:
  • dynia

Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i dolać odrobinę wody, tylko tak, aby przykrywała dno garnka.  Gotować dynię często mieszając.  Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było całkowicie gładkie.  W piekarniku nastawionym na 150 stopni wyparzyć słoiki.  Nakrętki wygotować.  Gorące puree (po zmiksowaniu podgrzewamy je ponownie) przełożyć do gorących słoików i zakręcić suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry dnem.    Do szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę.  Przestudzone słoiki wstawić do garnka i zalać wodą (temperatura wody musi być zbliżona do temperatury słoików) do wysokości 3/4 słoików.  Zagotować na niedużym ogniu.  Słoki pasteryzować przez około 20 minut.  Wyłączyć gaz i zostawić słoiki do przestudzenia.  Proces pasteryzowania powtarzać w odstępach 24-godzinnych przez 3 dni.  Po tym czasie słoiki umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...