Moje ukochane szparagowe śniadanie od ubiegłego roku. Podejrzane u Beaty Śniechowskiej, lekko zmodyfikowane.
Składniki:
- kromka chleba
- jajko
- zielone szparagi
- twarożek do smarowania
- szczypiorek
- ocet
- czosnek granulowany
- masło / olej
Wykonanie:
Kromki chleba wsadzić do tostera. Szparagi umyć, odłamać końcówki i pokroić na małe kawałki. Na patelni podgrzać olej lub kawałek masła. Wrzucić pokrojone szparagi, posypać czosnkiem granulowanym i podsmażać na małym ogniu.
W międzyczasie ugotować jajko w koszulce.
Podpieczony chleb posmarować twarożkiem. Gotowe jajko w koszulce odcedzić i wyłożyć na chleb z twarożkiem. Na wierzch wyłożyć podsmażone szparagi i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać natychmiast.