Składniki:
- kwiaty dyni (lub cukinii) - około 10 sztuk
- duża kulka mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka liści świeżej bazylii
- sól, pieprz
na panierkę:
- jajko
- bułka tarta (dałam z razową)
lub
- mleko
- mąka pszenna (u mnie razowa)
Wykonanie:
Kwiaty pozbawić słupka lub pręcika, delikatnie umyć i osuszyć. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, pomidorki na cząstki, bazylię posiekać. Ser, pomidory i bazylię wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Kwiaty nadziewać serem, delikatnie aby się nie rozerwały. Z mleka i mąki zrobić gęściejsze ciasto naleśnikowe, kwiaty maczać w cieście i smażyć na oleju na małym ogniu. Można też kwiaty moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej, a następnie smażyć. Sama nie mogę się zdecydować która wersja jest smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.