Składniki:
- 5 jabłek
- 80 g masła
- 80 g cukru cynamonowego
- ciasto francuskie
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Ciasto francuskie wyjmujemy i rozmrażamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i karmelizujemy. Kiedy cukier już się lekko skarmelizuje wrzucamy jabłka i podsmażamy, aż całe obtoczą się w karmelu. Przekładamy jabłka z karmelem do formy (chyba, że macie patelnię, którą można włożyć do piekarnika) i przykrywamy płatami ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut aż ciasto się zrumieni. Lekko przestudzamy i przykrywamy talerzem i sprawnie przekładamy ciasto na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.