25.09.2010

Tarta z jabłkami

Taka tarta to ciasto awaryjne.  Zapowiadają się goście, więc szybciutko wyjęłam ciasto francuskie, jabłka i tarta w kilka chwil gotowa.  A jaka pyszna.  Zniknęła ekspresowo.

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 80 g masła
  • 80 g cukru cynamonowego
  • ciasto francuskie


Wykonanie:


Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Ciasto francuskie wyjmujemy i rozmrażamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i karmelizujemy. Kiedy cukier już się lekko skarmelizuje wrzucamy jabłka i podsmażamy, aż całe obtoczą się w karmelu. Przekładamy jabłka z karmelem do formy (chyba, że macie patelnię, którą można włożyć do piekarnika) i przykrywamy płatami ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut aż ciasto się zrumieni. Lekko przestudzamy i przykrywamy talerzem i sprawnie przekładamy ciasto na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...