20.03.2009

Bułeczki na kolację

Bułeczki jeszcze świeżutkie bo z popołudnia.  Miękkie jak jeszcze żadne wcześniej.  Nie wiem czy ze względu na mąkę (ekologiczna pszenna chlebowa) czy to ten przepis. A przepis oczywiście z encyklopedii chleba.



Składniki:


  • 450 g mąki chlebowej pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 50 g masła 
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko


Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 15 ml wody
  • mak, sezam na posypkę


Wykonanie:
Wymieszać mąkę i sól, dodać drożdże i cukier. Następnie dodać masło i siekać aż mikstura będzie przypominać okruchy (ja wsypałam wszystko do robota i posiekałam tam, a następnie przełożyłam wszystko do miski). Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko i jajko. Wymieszać aż powstanie ciasto, które następnie wykładamy na lekko oprószona mąką powierzchnię. Wyrabiać przez 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż ciasto podwoi swoja objętość.
Następnie wyłożyć ciasto na oprószona mąką powierzchnię, nacisnąć, żeby odgazować i ugniatać przez kolejne 2, 3 minuty. Podzielić na 12 równych części i uformować bułeczki.
Warkocze: Podzielić kawałek na 3 równe części. Uformować wałki o równej długości. Sczepić 3 wałki i upleść warkocz niezbyt ciasno. Końce złączyć i zawinąć pod spód.
Wiejskie bułeczki: Kawałek podzielić na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Uformować płaskie kule. Mniejszy kawałek wyłożyć na większy i drewnianą łyżką zrobić dziurę przez środek.
Węzły: Uformować długi wałek i zawiązać go w pojedynczy węzeł.

Gotowe bułeczki wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze w dużych odstępach. Przykryć naoliwioną folią przylepną i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wymieszać żółtko z wodą i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem. Piec przez 15-18 minut aż będą złote. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...