Składniki:
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 45 dag pełnoziarnistej mąki chlebowej (ja dałam pół na pół żytniej i pszennej razowej)
- 2.5 łyżeczki drożdży suszonych
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mąki badź wody. Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20 - 30 minut przykryte naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę rozwałkować i uformować podłużne bułeczki.(jak widać to pominęłam) Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą (ja do tego posypałam słonecznikiem). Piec ok. 20 minut w temp.220 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.