Granola orzechowa
Od
 dawna zajadamy się granolą tylko do tego czasu sklepową, ale już 
niedługo.  Od jakiegoś czasu zamierzałam zrobić ją sama, ale w  
większości przepisów były składniki, a raczej zazwyczaj jeden, które 
albo mi nie odpowiadały, a były dość istotne w danym przepisie, albo 
były nie do zdobycia.  Na szczęście Liska pokazała
 u siebie przepis doskonały.  Chwilka pracy i gotowe.  Granola stoi 
sobie teraz w słoju a my ją podjadamy na śniadanko i kolację :) 
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
 
- 100 g słonecznika (dałam 50 g)
 
- 50 g sezamu
 
- 2 łyżki miodu
 
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
 
- 150 ml dobrego soku jabłkowego
 
- 2 łyżki cukru trzcinowego
 
- 50 g orzechów laskowych (moja modyfikacja)
 
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 150 st C.
Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką.
Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku.  Przełożyć do szczelnego pojemnika.
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.