03.09.2009

Sałatka czosnkowa z kalafiora i brokułu

Sałatkę jadłam u moich teściów i muszę powiedzieć, że bardzo przypadła mi do gustu.  Jest jednak jedno "ale" - należy ją jeść razem z najbliższą osobą, bo inaczej zapach czosnku może odstraszyć ukochanego ;).  Można oczywiście ilość czosnku modyfikować, ale ja najbardziej lubię taką intensywną.




Składniki:


  • kalafior
  • brokuły
  • pomidor
  • 2 jajka
  • kukurydza z puszki (opcjonalnie)



Sos:

  • majonez
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • czosnek (1 - 4 ząbki)
  • musztarda francuska (ja daję 2 łyżeczki)
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Kalafior i brokuły podzielić na różyczki i ugotować (najlepiej na parze). Ostudzić i schować do lodówki. Jajka ugotować na twardo. Do salaterki włożyć na dno część kalafiora i brokuł, dodać pokrojone na ćwiartki jajko i pokrojonego w cząstki pomidora. Składniki sosu wymieszać (proporcje według uznania), czosnek ma być zgnieciony. Polać część sałatki i przykryć kolejną warstwą brokuł, kalafiora, jajka i pomidora i znowu polać drugą częścią sosu. Na wierzchu można posypać kukurydzą z puszki. Sałatkę schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...