Składniki:
- 800 g piersi kurczaka
- sok z 1/2 cytryny
- kawałek imbiru długości 2.5 cm
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki sake lub wytrawnego sherry (opcjonalnie)
Wykonanie:
Imbir utrzeć na tarce do sera. Wymieszać w dużej misce z sosem sojowym, alkoholem (jeśli używamy), cukrem i sokiem z cytryny.
Dodać piersi i marynować 3-4 godziny w lodówce (ja robiłam wieczorem i marynowały się przez noc i pół dnia), od czasu do czasu mieszając. W piekarniku na gorącym grillu piec mięso 5 minut z każdej strony, uważając, żeby nie wysuszyć (ja nie piekłam tylko smażyłam bez tłuszczu na patelni grillowej). Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.