Składniki :
- 7,5 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 17,5 dag maślanki (dałam kefir - 15 dag - wymieszany z jogurtem morelowym - 2,5 dag)
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- morele
- cukier z wanilią
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, proszek, sól i cukier. W drugim naczyniu rozbełtać olej, maślankę, jajko i esencję. Odstawić na chwilkę. W mące zrobić wgłębienie, wlać płynne składniki i wyrobić ciasto.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jednej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. W międzyczasie zmiksować kilka moreli z dodatkiem cukru z wanilią (może być oczywiście wanilinowy), a kilka owoców pokroić na kawałki. Gotowe placuszki obsypać owocami i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.