Nie
jest to chyba chińskie danie. Składniki jednak z tamtych rejonów. Robi
się je ekspresowo, więc w sam raz na dni kiedy nie macie na nic czasu.
Jeśli tylko Irena z Andrzejem nie zgłoszą sprzeciwu przepis dodaję do ich akcji.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g makaronu mie
- 200 g zielonego mrożonego groszku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sosu hoisin
Wykonanie:
Pierś pokroić na małe kawałki. Sos sojowy wlać do miski i wrzucić do niej pierś. Wymieszać i odstawić do zamarynowania (na kilka godzin do lodówki, lub jeśli nie mamy czasu na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej). Cebulę pokroić i podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zamarynowaną pierś, smażyć aż pierś nie będzie surowa. Dodać groszek i podsmażać dalej. W międzyczasie ugotować makaron. Do piersi dodać sos hoisin i wymieszać. Podsmażać razem, aż sos się ogrzeje. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.