1.03.2011

Makaron z sosem hoisin

Nie jest to chyba chińskie danie. Składniki jednak z tamtych rejonów.  Robi się je ekspresowo, więc w sam raz na dni kiedy nie macie na nic czasu.  Jeśli tylko Irena z Andrzejem nie zgłoszą sprzeciwu przepis dodaję do ich akcji.




Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g makaronu mie
  • 200 g zielonego mrożonego groszku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sosu hoisin


Wykonanie:

Pierś pokroić na małe kawałki. Sos sojowy wlać do miski i wrzucić do niej pierś. Wymieszać i odstawić do zamarynowania (na kilka godzin do lodówki, lub jeśli nie mamy czasu na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej). Cebulę pokroić i podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zamarynowaną pierś, smażyć aż pierś nie będzie surowa. Dodać groszek i podsmażać dalej. W międzyczasie ugotować makaron. Do piersi dodać sos hoisin i wymieszać. Podsmażać razem, aż sos się ogrzeje. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...