To był mój deser urodzinowy, zainspirowany tym przepisem. A teraz znikam na kilka dni w pewne piękne miejsce. Miłego weekendu.
Składniki:
- jogurt naturalny, gęsty
- 250 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 75 g jagód (dałam mrożone)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Zalewamy 1 łyżką wody, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem, aż rabarbar się prawie rozpadnie. Kiedy rabarbar jest prawie rozgotowany dodajemy jagody. Gotujemy razem przez chwilę. Następnie mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1 łyżeczką wody i dodajemy do rozgotowanych owoców. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy wiórki kokosowe.
Na dno szklanek wykładamy puree owocowe, następnie dodajemy jogurt, owoce, ponownie jogurt i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.