Chlebków
bananowych robiłam już kilka (kilkanaście?). Jednak w wersji
czekoladowej po raz pierwszy. Przyznam, że jest wspaniały. Chyba
bardziej czekoladowy niż bananowy. Przepis znalazłam na Swapna's Cuisine i delikatnie go zmieniłam.
Składniki:
- 230 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 gram ciemnego kakao
- 150 gram cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 80 g orzechów włoskich
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu
- 60 ml oleju
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj keksówkę o długości 23 cm (ja wykładam papierem do pieczenia).
Orzechy upraż na patelni, a następnie posiekaj.
Banany
rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj jajko, jogurt, olej i ekstrakt.
Dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane orzechy i
ponownie wymieszaj. Ciasta nie trzeba wyrabiać robotem. Ja mieszałam
widelcem, aż do połączenia składników. Przełóż masę do przygotowanej
formy i piecz 55 - 65 minut, aż do suchego patyczka. Ostudź na kratce
przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.