"Śniadanie zjedź sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi."
Pewnie słyszeliście to powiedzenie i mam nadzieję, że się do niego
stosujecie. Ja nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania.
Chociaż rano jest bardzo dużo rzeczy do zrobienia, zawsze znajdujemy
czas przynajmniej na kanapki z domowego pieczywa. To właśnie dzięki
temu wychodzimy z domu naładowani energią.
Dzisiaj
pokażę Wam przepis na muffinki, które możecie zjeść na śniadanie,
zabrać ze sobą do pracy, czy też zjeść jako deser. Przepis znalazłam
na stronie flora.pl, gdzie możecie poczytać o tym jak jeszcze możemy dbać o nasze zdrowie.
Składniki
- 250 g mąki razowej
- 50 g cukru trzcinowego
- 55 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 pogniecione dojrzałe banany
- 2 jajka
- 175 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 75 g roztopionej Flory Original
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g grubo posiekanych orzechów laskowych
- 100 g pokrojonych daktyli bez pestek
Przygotowanie
Rozgrzej
piekarnik do temperatury 190°C. Spryskaj blachę na muffiny sprayem do
pieczenia i odstaw (ja wykładam blachę papilotkami).
Połącz mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę do pieczenia i cynamon w dużej misce i odstaw.
Połącz banany, jajka, jogurt, Florę Original i wanilię w średniej wielkości misce.
Wymieszaj
zawartość obu misek, tylko do połączenia składników. Mieszając, dodaj
orzechy laskowe i daktyle. Nakładaj ciasto do przygotowanej formy,
tworząc małe kopce.
Piecz 25 minut lub do czasu, gdy po włożeniu patyczka do środka, będzie on czysty. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut; wyjmij z formy, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i podawaj.
Piecz 25 minut lub do czasu, gdy po włożeniu patyczka do środka, będzie on czysty. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut; wyjmij z formy, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i podawaj.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.