Kolejna
wersja kremu owocowego. Przepis ponownie podpatrzony w Domowej Bogini.
Zredukowałam nieco ilość cukru, bo wyszedł jednak zbyt słodki. Już
niedługo pokażę Wam pomysł na wykorzystanie tego kremu.
Składniki:
- 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 100 ml wody
- 50 g masła
- 220 g cukru
- 3 jajka
Wykonanie:
Żurawinę
myjemy i przebieramy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na
niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż żurawina
popęka. Ugotowaną żurawinę przecieramy przez sito. Tak przygotowane
puree żurawinowe przekładamy do garnka i dodajemy cukier oraz masło.
Podgrzewamy mieszając, tak aby masło i cukier się stopiły. W międzyczasie lekko ubijamy jajka. Dodajemy do masy żurawinowej (najlepiej
przecedzić przez sitko). Mieszamy cały czas i gotujemy na niewielkim
ogniu aż masa zgęstnieje. Może to potrwać około 10 minut. Krem
studzimy i przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.