Zrobiłam krem żurawinowy i poszukiwałam pomysłów na wykorzystanie w inny sposób niż na kanapki (chociaż to też bardzo dobry pomysł). Kiedy znalazłam ten przepis, buzia uśmiechnęła się sama. Nie dość, że pysznie, to jeszcze można połączyć 2 cudne akcje blogowe.
Składniki:
- 60g orzechów włoskich
- 40 g orzechów laskowych
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła
- krem żurawinowy
Wykonanie:
Orzechy
miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy mąkę, cukier i sól i
ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy masło i miksujemy tak, aby
powstały grudki. Masą wykładamy blaszkę (użyłam kwadratowej o boku 23
cm). Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180
stopni. Wyjmujemy schłodzony spód orzechowy i pieczemy 20 - 25 minut.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowany wcześniej krem żurawinowy
(nie użyłam całej porcji). Ponownie pieczemy przez około 10 - 15
minut. Upieczone ciasteczka studzimy i wkładamy do lodówki. Dobrze
schłodzone ciasteczka wyjmujemy i kroimy na prostokąty czy trójkąty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.