Bardzo
proste danie, ale dające podstawę do wielu modyfikacji i wariacji.
Można podać takie warzywa jako dodatek do ryby czy mięsa. Ja tak
upieczone pokroiłam na mniejsze części, dodałam pokrojony w kostkę
upieczony schab, garść świeżych liści szpinaku i zabrałam do pracy. Co
chwila ktoś zaglądał i pytał co to takiego ślicznego. Dodam jeszcze, że
aromat podczas pieczenia jest niesamowity.
Składniki:
- 1 mała dynia butternut
- 1 - 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaczki
- 4 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 cytryna
Wykonanie:
Warzywa
umyć, obrać. Dynię przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 1 cm plastry
(obierałam ją dopiero po pokrojeniu w plastry, bo tak jest wygodniej).
Marchewką i pietruszkę pokroić na ćwiartki. Ziemniaki,cebulę i cytrynę
na ósemki. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania (ja użyłam
dwóch). Dodać obrane ząbki czosnku. Obficie posolić i popieprzyć.
Następnie polać oliwą (można lekko przemieszać, aby oliwa pokryła
wszystkie warzywa). Na wierzch położyć gałązki rozmarynu. Zapiekać
około 35 - 40 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.