5.11.2012

Krem pomarańczowy


Na podstawie kremu limonkowego od Nigelli.  Wspaniały, mocno pomarańczowy. 





Składniki (na około 350 ml):
  • 75 g masła
  • 3 duże jajka
  • 75 g drobnego cukru
  • 125 ml soku z pomarańczy (z 1 - 2 pomarańczy)
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Wykonanie:
 
Masło roztopić w garnku o grubym dnie.  Dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje (trwa to kilka minut).  Odstawić, żeby zupełnie ostygł przed przelaniem do słoika lub polaniem ciasta.  Przechowywać w lodówce.   Można zmiksować blenderem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...