Składniki:
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 7 g drożdży instant
- 40 g siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- do 225 ml ciepłej wody
Wykonanie:
W misce wymieszać mąki, drożdże, sól i siemię. Dodać cukier, jogurt i stopniowo dodawać wodę tak, aby powstało miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilka minut ręcznie(ok 10 minut) lub robotem (3 - 4 minuty). Wyrobione ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Przygotować blachę - wytłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części. Każdą uformować i odłożyć na przygotowaną blachę. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić, tym razem na około pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Bułeczki można posmarować mlekiem. Włożyć blachę z bułkami i piec przez około 15 minut. Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.