30.01.2014

Granola bez cukru

Nie mam czasu na mieszanie ziaren z rana, dlatego też przygotowuję granole.  Tym razem postanowiłam spróbować wersji bez odrobiny cukru, poza naturalnymi oczywiście.  Tej granoli wychodzi prawie kilogram.  Jeżeli nie jadacie jej zbyt często proponuję zrobić z połowy składników.



Składniki:
  • 400 g płatków owsianych górskich
  • 100 g sezamu (użyłam niełuskanego)
  • 100 g poppingu z amarantusa
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 z ziaren słonecznika
  • 100 g płatków migdałów
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 300 ml soku z jabłek i marchewki (2 - 3 jabłka i 1 większa marchew)


Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce.  Dodajemy olej i świeżo wyciśnięty sok.  Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w 140 stopniach przez około godzinę (połowę porcji przez 40 minut), mieszając mniej więcej co 15 minut.  Zostawiamy w piekarniku, aż granola będzie zimna.  Przekładamy do słoików.  Podajemy z mlekiem, jogurtem czy twarożkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...