Składniki (na 24 cm keksówkę):
- 100 g rodzynek
- 75 ml burbona lub ciemnego rumu
- 175 g mąki (dałam 200 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g masła, stopionego
- 150 g cukru (dałam 100)
- 2 jajka
- 4 dojrzałe banany (o wadze 300 g bez skórki)
- 60 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i zagotować. Garnek przykryć i odstawić na godzinę.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Orzechy posiekać. Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę i sól. Stopione masło wymieszać z cukrem używając drewnianej łyżki a następnie dodawać po jajku, cały czas mieszając. Dodać rozgniecione banany i ponownie wymieszać. Rodzynki odsączyć i dodać do masy razem z orzechami. Stopniowo dodawać suche składniki. Wymieszaną masę przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę, do suchego patyczka. Ciasto studzić w formie, na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.