Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 7 g drożdży instant
- 250 - 300 ml letniego mleka
- 50 g rozpuszczonego masła
- dżem, powidła
- mleko do posmarowania
- ew. lukier
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek i wlewamy do niego 100 ml mleka, cukry i drożdże. Delikatnie mieszamy mleko z drożdżami a na wierzch posypujemy odrobiną mąki. Pozostawiamy, aż drożdże się napuszą. Dodajemy żółtko, masło oraz stopniowo dodajemy mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 45 minut. Odgazowujemy ciasto i dzielimy na 3 - 4 części. Każdą rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Na każdy kładziemy po łyżeczce dżemu lub powideł i zwijamy. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy od wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięcie rogaliki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-30 minut, aż rogaliki będą złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.