Składniki (na 6-8 sztuk):
- 120 g mąki pszennej
- 70 g zimnego masła
- 1 małe jajko
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
Mąkę przesiać z solą. Dosypać bazylię i dodać masło pokrojone na kawałki. Wyrobić palcami tak, aby ciasto przypominało okruszki. Dodać rozbełtane jajko i szybko zarobić ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na około 20 - 30 minut. Przygotować formę na muffiny. Natłuścić otwory i delikatnie posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła. Wycięte kawałki ciasta wkładać do przygotowanych foremek muffinkowych dociskając do dna i boków. Nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią i wsypać na nią groch do pieczenia. Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 - 15 minut. Wyjąć podpieczone spody. Wyjąc papier / folię z grochem.
Jajka rozbełtać. Mozzarellę pokroić na plastry (tyle ile wyszło nam spodów). Resztę sera pokroić na małe kawałki. Wymieszać je z jajkami. Mieszankę jajeczną doprawić do smaku. Nakładać łyżką do podpieczonych spodów. Na wierzch kłaść po plasterku mozzarelli. Formę ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez około 10 - 15 minut, aż masa się zetnie a ser na górze będzie przyrumieniony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.