22.04.2014

Krem malinowy (Rasperry curd)

Ten krem został użyty do mazurka, który pokazałam Wam tuż przed świętami.  Krem jest cudowny, aksamitny i bardzo malinowy.  Do tego nie jest zbytnio słodki.  Polecam, nie tylko do mazurków.  Przepis na podstawie kremu żurawinowego.





Składniki:
  • 250 g mrożonych malin
  • 80 ml wody
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka


Wykonanie:
Maliny zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż się rozpadną.  Tak ugotowane maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.  Mus malinowy wkładamy do czystego garnka i dodajemy do niego masło i cukier.  Podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą.  Jajka delikatnie ubijamy.  Przelewamy do gotujących się malin.  Najlepiej zrobić to przez sitko.  Gotujemy przez 10 - 15 minut cały czas mieszając.  Krem musi zgęstnieć.  Możemy zmiksować go blenderem, ale jeżeli dokładnie mieszaliśmy nie ma takiej potrzeby.  Gotowy studzimy i przekładamy do słoiczka.  Przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...