Składniki:
- 180 g masła
- 1 laska wanilii
- 5 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru pudru
- 110 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- łyżeczka płatków migdałowych
- 200 g truskawek
Wykonanie:
Masło
rozpuścić w garnuszku. Dodać ziarenka z laski wanilii i pustą laskę.
Gotować przez około 5 minut, aż masło ściemnieje i będzie miało lekko
orzechowy zapach. Przelać do miski i ostudzić.
Białka
ubić z solą. Dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Dodać pozostałe
suche składniki i wymieszać. Wmieszać przestudzone masło. Przelać masę
do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki
i posypać płatkami migdałów.
Rozgrzać
piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę,
aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w
formie. Tarta zapadnie się na środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.