Składniki:
- ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie)
- pół szklanki cukru
- 3 galaretki
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 galaretki
- kilka truskawek lub malin
- biszkopciki
Wykonanie:
Tortownicę
(24 - 26 cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopciki. Owoce
rozgnieść. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i przestudzić.
Wymieszać z owocami i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy masa nie
będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane biszkopty. Odstawić do
lodówki do całkowitego stężenia. 2 galaretki rozpuścić w połowie
zalecanej wody. Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić i wymieszać z
tężejącą i przestudzoną galaretką. Wylać na wierzch zastygniętej masy
owocowej. Do masy śmietanowo - galaretkowej włożyć truskawki pokrojone
na kawałki lub maliny. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.