Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g śmietany 30 %
- 250 g truskawek
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka agaru (lub 1 łyżka żelatyny*)
- 250 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki agaru
Wykonanie:
Truskawki miksujemy i mieszamy z agarem. Odstawiamy na kilka minut, a następnie podgrzewamy przez około 5 minut cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy na gładką masę z cukrem. Dodajemy przestudzone truskawki i miksujemy całość, aby się wszystko dokładnie połączyło. Kremówkę ubijamy. Ubitą łączyły z masą twarogowo - truskawkową. Przelewamy do szklaneczek ( u mnie 4) i odstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
Pozostałe truskawki też miksujemy z cukrem. Dodajemy agar, mieszamy i podgrzewamy, aż agar się rozpuści. Masę wylewamy na warstwę sernikową. Odstawiamy na około pół godziny.
*jeżeli używamy żelatyny rozpuszczamy ją najpierw w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy, aż delikatnie przestygnie, a następnie dodajemy do zmiksowanych truskawek. Nie podgrzewamy całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.