Składniki:
- biszkopt lub pokruszone biszkopciki
- 300 g truskawek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 - 4 łyżki cukru
- płatki migdałów
- Amaretto
Wykonanie:
Umyte i pokrojone truskawki skrapiamy ocet balsamicznym. Odstawiamy na około kwadrans. Kremówkę ubijamy na sztywno z 2 -3 łyżkami cukru. Zmacerowane truskawki posypujemy resztą cukru. Na dno szklanek wkładamy porcje biszkoptu. Skrapiamy je Amaretto. Na biszkopt kładziemy część truskawek. Potem ubitą kremówkę. Ponownie biszkopt, skrapiamy go Amaretto, na to truskawki i śmietanę. Szklanki z deser wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem deser posypujemy płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.