Składniki:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 115 g masła
- 200 g cukru (dałam trochę mniej)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 30 g mąki pszennej
- 16 połówek orzechów włoskich
Wykonanie:
Czekoladę
i masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do
większej miski i dodajemy cukier. Ubijamy robotem. Dodajemy po jednym
jajku, cały czas ubijając masę. Na koniec dolewamy wanilię, sól i
mąkę. Mieszamy całość. Przelewamy masę do formy (20x20 cm, lub
prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy
połówki orzechów. Pieczemy w 165 stopniach przez około 30 - 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.