07.02.2015

Bułki do burgerów - pszenno-orkiszowe

Tego wpisu miało tu nie być.  Dlaczego?  Bo ten przepis to tylko lekka modyfikacja przepisu na bułki, który pojawił się tu już jakiś czas temu.  Jednak mąż bardzo bułki zachwalał, a Edytka powiedziała, że zdjęcia się nadają.  Dlatego przepis jednak jest.  Dodam, że tak nam posmakowały, że z 12 które upiekłam zostały po obiedzie tylko 2.



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki orkiszowej typ 620
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła (miękkiego)
  • ok 350 ml ciepłej wody
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania


Wykonanie:
Mąki wymieszać w misie robota.  Na środku zrobić wgłębienie.  Wsypać drożdże, cukier i wlać trochę wody.  Wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odstawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.  Następnie dodać masło, mleko w proszku, sól i pozostałą wodę (dodawać stopniowo tak aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto.  Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować w kulę, przykryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 - 12 równych części.  Z każdej uformować bułkę.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć i odstawić na około kwadrans do wyrastania.  Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.  Wstawić do piekarnika na grzanego do 200 stopni.  Piec około 20  minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...