Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 650
 - 250 g mąki orkiszowej typ 620
 - 7 g drożdży instant
 - 3 łyżki mleka w proszku
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - 30 g masła (miękkiego)
 - ok 350 ml ciepłej wody
 - mleko do posmarowania
 - sezam do posypania
 
Wykonanie:
Mąki wymieszać w misie robota. Na środku zrobić wgłębienie. Wsypać drożdże, cukier i wlać trochę wody. Wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Odstawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać masło, mleko w proszku, sól i pozostałą wodę (dodawać stopniowo tak aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować w kulę, przykryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 - 12 równych części. Z każdej uformować bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić na około kwadrans do wyrastania. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika na grzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.