Składniki:
Wersja jasna:
- 5 jajek
 - szczypta soli
 - 130 g cukru
 - 100 g mąki pszennej typ 450
 - 50 g mąki ziemniaczanej
 
Wersja ciemna:
- 5 jajek
 - szczypta soli
 - 130 g cukru
 - 80 g mąki pszennej typ 450
 - 30 g mąki ziemniaczanej
 - 30 g ciemnego kakao
 
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka 
ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po łyżce cukier cały czas 
ubijając.  Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.  Mąkę
 pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też kakao) przesiać nad ubite 
jajka i delikatnie wymieszać szpatułką.  Przełożyć do przygotowanej 
tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 
około 30 - 40 minut.  Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić.  Następnie
 obkroić nożem dookoła tortownicy i wyjąć na kratkę.  Przekroić na 2 - 3
 blaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.