21.02.2015

Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna

Dzisiaj przepis na dwie wersje biszkoptu - jasną i ciemniejszą (z kakao).  Obydwie pieczone w tortownicy 24 cm.  Biszkopt ten jest idealny do tortu.  Dość wysoki, spokojnie każdą część można przekroić nawet na 3 placki. 



Składniki:
Wersja jasna:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Wersja ciemna:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g ciemnego kakao


Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po łyżce cukier cały czas ubijając.  Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też kakao) przesiać nad ubite jajka i delikatnie wymieszać szpatułką.  Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 40 minut.  Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić.  Następnie obkroić nożem dookoła tortownicy i wyjąć na kratkę.  Przekroić na 2 - 3 blaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...