Składniki:
Wersja jasna:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 50 g mąki ziemniaczanej
Wersja ciemna:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 80 g mąki pszennej typ 450
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g ciemnego kakao
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po łyżce cukier cały czas
ubijając. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę
pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też kakao) przesiać nad ubite
jajka i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanej
tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez
około 30 - 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić. Następnie
obkroić nożem dookoła tortownicy i wyjąć na kratkę. Przekroić na 2 - 3
blaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.