01.02.2017

Churros (opcja wege)

Namęczyłam się przy robieniu tych churros, oj namęczyłam. Dwa worki do dekoracji nie wytrzymały, ale się nie poddawałam. Na szczęście było warto.  Zrobiłam churros z podwójnej porcji i okazało się, że jest ich za mało.  No nic, następnym razem troszkę luźniejsze ciasto i mocniejsze worki i smażymy znowu.  Przepis znalazłam na blogu Recipe Tin Eats
Przepis na ciasto jest wegański, jeżeli chcecie, aby przepis był odpowiedni dla wegan, trzeba zrezygnować z czekolady.  Z samym cukrem, też są pyszne.  Ewentualnie można przygotować sos czekoladowy na margarynie wegańskiej tak jak w tym przepisie.



Składniki:
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml wrzątku  (proponuję zwiększyć do 260 - 270 ml)

  • olej do smażenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 55 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek i sól.   Dolać oliwę i wrzątek i szybko wymieszać aż powstanie gęste ciasto. Ciasto przełożyć do mocnego worka z szeroką końcówką gwiazdką. 
W garnku rozgrzać olej.    Wyciskać partiami ciasto na rozgrzany olej i odcinać nożem lub nożyczkami.  Smażyć z obu stron po kilka minut, aż będą złociste.  Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Następnie posypać churrosy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Kremówkę przelać do miseczki i dodać połamaną czekoladę.  Wstawić do mikrofali na 30 sekund.  Wyjąć, zamieszać i wstawić ponownie.  Wymieszać dokładnie, aż powstanie gładki sos czekoladowy.
Gotowe churrosy maczać w sosie.





3 komentarze:

  1. cudne

    p.s zamiast śmietanki można dać tą gesta cześć mleka kokosowego , robiłam takie polewy

    OdpowiedzUsuń
  2. Churrosy jadłam po raz pierwszy w życiu na ostatnim Jarmarku Bożonarodzeniowym we Wrocławiu ... i powiem tyle - są tak pyszne, że nie mogę ich zrobić ... bo dosłownie zjadłabym sama:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...