14.06.2017

Puszyste placuszki z ricottą

Idealne, mięciutkie, grube i puszyste.  A do tego truskawki, dużo truskawek i syrop klonowy lub miód plus sok truskawkowo - jabłkowy.  Ideał.  Czego chcieć więcej?  No może podwójnej porcji placuszków, bo tą najadły się tylko 3 osoby.




Składniki:
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 250 g ricotty
  • 185 ml mleka
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
  • do podania: truskawki, miód / syrop klonowy / syrop z agawy
Wykonanie:
 
Z ricotty odlać wodę.  Przełożyć do miski, dodać żółtka, ekstrakt i mleko i wymieszać łyżką.  Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek i cukier.  Przesypać na masę serową i wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę.  Dodać część do masy i wymieszać. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.  Nakładać po czubatej łyżce i smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor.  Podawać ciepłe, z truskawkami lub innymi owocami i miodem lub syropem.
Do picia podałam wyciśnięty sok z truskawek i jabłek.



2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...