29.06.2017

Pieczony naleśnik z owocami

Powoli pojawiają się maliny, pora więc pokazać przepis na pieczone naleśniki.  Robiłam je już jakiś czas temu z mrożonych malin, ale teraz w sezonie możecie wykorzystać świeże.  Można użyć też innych sezonowych owoców: jagód, borówek czy wydrylowanych czereśni. Przepis podejrzałam u Malwiny.




Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki malin
  • ew. cukier puder do posypania
  • masło do formy


Wykonanie:

Mleko, jajka i cukier ubijamy.  Dodajemy mąkę i mieszamy tak, żeby nie było grudek. Przelewamy do naczynia żaroodpornego (u mnie ok. 10 x 20 cm) wysmarowanego masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 - 25 minut.   Po około 5 minutach od wstawienia naczynia do piekarnika dodajemy maliny.



/

3 komentarze:

  1. kiedyś też "piekłam" naleśnik ale bez owoców; z owocami tez muszę spróbować. Fajny na lato bo nie trzeba w upał stać przy piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy piekarniku trzeba, nie trzeba przy patelni 😉

      Usuń
  2. Ale super! Nigdy nie piekłam naleśników :) A taki jeden giga naleśnik to super opcja :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...