Składniki:
- pół małej dyni lub 1 butternut
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie ze słoika)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 - 5 ząbków czosnku, obranych, posiekanych
- 2 - 3 cm kawałek świeżego imbiru (starty)
- odrobina kurkumy i chilli
- 1 cebula
- olej (dałam kokosowy)
- 1/2 - 1 szklanki wody
- natka pietruszki
- ryż
Wykonanie:
Kolendrę i kumin utrzeć w moździerzu (można wcześniej uprażyć na suchej patelni). Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku o grubym dnie. Dodać czosnek, przyprawy i chwilę podgrzać. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka razem z mleczkiem i wodą. Przykryć i gotować około 15 minut. Dodać ciecierzycę i gotować, aż dynia będzie miękka. Chwilę gotować bez przykrycia. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką pietruszki.
super danie!
OdpowiedzUsuńFajnie
OdpowiedzUsuńOstatnio pierwszy raz robiłam curry dyniowe i wyszło pyszne. Moje było z papryką i kurczakiem. Muszę wypróbować też Twój przepis, bo ciecierzycę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie to wygląda ja lubię dania z curry to na pewno by mi zasmakowało sosik jest bardzo gęsty.
OdpowiedzUsuńSuper, nada się idealnie teraz na hallowen takie curry na pewno bedzie smakowało bardzo dobrze. Z pewnością zrobię taką potrawę
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawe curry, dla odmiany od czasu do czasu jak najbardziej. Aż z przyjemnością się je :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Uwielbiam takie kolorowe dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Skuszę się dziś wykonać ten przepis ^^
OdpowiedzUsuńWszystko co z curyy to uwielbiam i ten przepis także sprawdze :D
OdpowiedzUsuńŁatwa Odpowiedź