25.09.2017

Curry dyniowe z ciecierzycą

Niestety złotej jesieni nie widać za oknem.  Dlatego trzeba się ratować takimi obiadami.  Nie dość, że rozgrzeją, to jeszcze jak miło popatrzeć na te kolory.  A, że danie robi się dosłownie chwilę, to już tylko kolejny plus.  Zapraszam na curry z dynią i ciecierzycą.




Składniki:

  • pół małej dyni lub 1 butternut
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie ze słoika)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 - 5 ząbków czosnku, obranych, posiekanych
  • 2 - 3 cm kawałek świeżego imbiru (starty)
  • odrobina kurkumy i chilli
  • 1 cebula
  • olej (dałam kokosowy)
  • 1/2 - 1 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • ryż


Wykonanie:
 Kolendrę i kumin utrzeć w moździerzu (można wcześniej uprażyć na suchej patelni). Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku o grubym dnie.  Dodać czosnek, przyprawy i chwilę podgrzać.  Dynię obrać i pokroić w kostkę.  Dodać do garnka razem z mleczkiem i wodą.  Przykryć i gotować około 15 minut.  Dodać ciecierzycę i gotować, aż dynia będzie miękka. Chwilę gotować bez przykrycia.  Doprawić do smaku.  Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką pietruszki.



3 komentarze:

  1. Ostatnio pierwszy raz robiłam curry dyniowe i wyszło pyszne. Moje było z papryką i kurczakiem. Muszę wypróbować też Twój przepis, bo ciecierzycę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...