03.10.2019

Pasta z pieczonej papryki

Blog nie wróci w starej formule, bo nie mam na to czasu.  Będą się jednak pojawiać od czasu do czasu przepisy, o których nie chcę zapomnieć.  Dlatego też dzisiaj ląduje przepis na pastę z pieczonej papryki.  Pomysł zaczerpnęłam od cookmagazine, ale oczywiście go zmodyfikowałam.






Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • słodka papryka w proszku
  • wędzona papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na ćwiartki.  Ułożyć na blaszce razem z czosnkiem.  Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 - 40 minut.   Kiedy papryka się upiecze przełożyć ją do worka, worek zamknąć (zakręcić) i odstawić na kilkanaście minut aż papryka przestygnie.  Następnie wyjąć paprykę i zdjąć z niej skórkę.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.  Cebulę posiekać.  Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy.  Podsmażyć cebulę z marchewką.
Podsmażoną cebulę i marchewkę przełożyć do misy blendera.  Dodać upieczony czosnek i obraną paprykę.  Wszystko zmiksować.  Doprawić do smaku papryką słodką i wędzoną, solą i pieprzem.  Gotową pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.



2 komentarze:

  1. Ale pysznie :) Miło Cię znów widzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam robię co roku różne ajvary itp i jeszcze w tym samym roku znikają wszystkie słoiczki. Mam wrazenie że ile bym nie zrobiła wszystko zostanie zjedzone

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...