Składniki na ciasto:
- mąka
- jedno jajko
- woda przegotowana (lekko ciepła)
Składniki na farsz:
- ugotowane zmielone mięso z kurczaka (ja dałam z udek)
- cebula
- ugotowana i zmielona marchewka
- sól, pieprz, imbir
Wykonanie:
Cebulkę zeszklić z dodatkiem imbiru (nie żałować). Mięso, marchewkę i cebulę wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto zgnieść i cienko rozwałkować. Następnie wykrawać koła szklanką. Na kółka nakładać łyżeczkę farszu i sklejać. Gotowe pierożki ugotować we wrzątku (aż wypłyną). Podawać wyjęte z wody z cebulką lub masełkiem, lub na sucho , jak kto woli. Można tez przysmażyć (co właśnie zrobiłam - wiem, wiem bardzo niezdrowo)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.