04.06.2011

Pizza dziecięca

Na dzień dziecka dzieci samodzielnie przygotowały pizzę.  Moja rola polegała jedynie na przygotowaniu ciasta i robieniu zdjęć.  Nie muszę mówić, że smakowała wyśmienicie.  Potrzebowaliśmy przepisu ekspresowego i oczywiście w miarę zdrowego, stąd też wybór składników.  Pizzę przygotowaliśmy w ramach konkursu organizowanego przez Pudliszki.





Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 g drożdży instant
  • około 1 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z bazylią Pudliszki
  • kilka pieczarek
  • 10 dag sera
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • pół puszki kukurydzy
  • garść liści świeżej bazylii

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz mleka) wymieszać.  Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto.  Kiedy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstawić na kilkanaście minut, żeby podrosło.  Następnie przekroić na pół.  Z każdej części rozwałkować jak najcieńszy placek.
Kiedy ciasto wyrasta zetrzeć ser, umyć i pokroić pieczarki, a następnie przez chwilę podsmażyć na patelni.  Szynkę pokroić na kawałki.  Piekarnik nagarzać do 200 stopni.
Każdy rozwałkowany kawałek posmarować koncentratem pomidorowym z bazylią.  Następnie posypać szynką, pieczarkami, kukurydzą a na koniec startym serem.  Pizzę pieczemy przez około 10 minut.  Upieczona posypujemy liśćmi bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...