Na
 dzień dziecka dzieci samodzielnie przygotowały pizzę.  Moja rola polegała jedynie na przygotowaniu ciasta i robieniu zdjęć.  Nie muszę 
mówić, że smakowała wyśmienicie. 
 Potrzebowaliśmy przepisu ekspresowego i oczywiście w miarę zdrowego, 
stąd też wybór składników.  Pizzę przygotowaliśmy w ramach konkursu 
organizowanego przez Pudliszki.
- 500 g mąki pszennej
 - 3 g drożdży instant
 - około 1 szklanki letniego mleka
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z bazylią Pudliszki
 - kilka pieczarek
 - 10 dag sera
 - kilka plasterków szynki parmeńskiej
 - pół puszki kukurydzy
 - garść liści świeżej bazylii
 
Wykonanie:
Wszystkie
 składniki (oprócz mleka) wymieszać.  Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać
 ciasto.  Kiedy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstawić na 
kilkanaście minut, żeby podrosło.  Następnie przekroić na pół.  Z każdej
 części rozwałkować jak najcieńszy placek.
Kiedy
 ciasto wyrasta zetrzeć ser, umyć i pokroić pieczarki, a następnie przez
 chwilę podsmażyć na patelni.  Szynkę pokroić na kawałki.  Piekarnik 
nagarzać do 200 stopni.
Każdy
 rozwałkowany kawałek posmarować koncentratem pomidorowym z bazylią.  
Następnie posypać szynką, pieczarkami, kukurydzą a na koniec startym 
serem.  Pizzę pieczemy przez około 10 minut.  Upieczona posypujemy 
liśćmi bazylii.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.