Niebieska kawa
Zazwyczaj
pijam zwykłą kawę z mlekiem, jednak od czasu do czasu mam ochotę na coś
odmiennego. Ostatnio dostałam od Makro przesyłkę z kawą bezkofeinową
Rioba i syropami barmańskimi. Zmobilizowało mnie to przygotowania kawy
warstwowej. Podeszłam do tematu trochę ambicjonalnie, ponieważ do tej
pory nie udawało mi się uzyskać warstw w kawie. Okazało się, że nie
jest to aż takie trudne. A smak? Bardzo ciekawy, lekko pomarańczowy.
Doskonała odmiana od codziennej porcji białej kawy. Tym razem
wykorzystałam syrop curacao, a dostałam jeszcze cynamonowy i fiołkowy.
Będzie smacznie.
Składniki:
- świeżo zaparzona kawa
- mleko
- syrop barmański curacao blue
Wykonanie:
Do
szklanki wlewamy odrobinę syropu. Następnie spieniamy mleko,
delikatnie uderzamy dzbankiem z mlekiem o stół. Powoli nalewamy mleko
do szklanki. Następnie wlewamy kawę (musi być cieplejsza niż mleko,
najwygodniej jest wlewać kawę po łyżeczce). Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.