30.07.2010

Huevos rancheros

Czyli po prostu "Jaja ranczera".  Wspaniałe śniadanie, u mnie pieczone nie w patelni a w kokilkach.  Mogłabym takie śniadania na zmianę z granolą codziennie.
Prawdzie Huevos Rancheros powinno podawać się na podpieczonej tortilli, ale ponieważ pochodzi z książki "Low Fat" tortilla została pominięta.  Chyba nawet tak wolę.




Składniki:


  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnki, posiekane
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka (dałam białą), pokrojone, bez pestek
  • 1 czerwone chili, bez pestek, posiekane
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki (dałam świeże)
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek (nie miałam)
  • chrupiące pieczywo do podania



Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na 28 cm patelni (takiej, którą można włożyć potem do piekarnika) rozgrzać oliwę. Wsypać cebulę, czosnek, papryki i chili i smażyć około 4-5 minut na średnim ogniu aż papryki zmiękną, ale jeszcze nie zdążą zbrązowieć, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsypać oregano, kumin, cukier i posiekane pomidory. Zagotować i gotować przez około 5 minut aż papryki całkiem zmiękną a sos się delikatnie zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Używając drewnianej łyżki zrobić 4 dziury w mieszance papryk a potem delikatnie w każdy otwór wbić po 1 jajku. Doprawić do smaku i piec w piekarniku przez około 10-12 minut aż białka się zetną a żółtka będą jeszcze lekko płynne. Posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać natychmiast z kromką chleba, którą można zbierać cały przepyszny sok z warzyw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...