Składniki:
- 800 g łopatki chudej wieprzowej, bez kości
 - 1 czubata łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka soli peklowej
 - 2 łyżeczki żelatyny w proszku
 - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
 - 3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
 - 50 ml zimnej wody
 
Wykonanie:
500 g 
łopatki pokroić w małą, 1 cm kostkę.  Pozostałe mięso zmielić.  
Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć całośc do szynkowara 
(wersja singiel, na 800 g mięsa).  Dokładnie ugniatać poszczególne 
warstwy łyżką.  Zamknąć szynkowar i wstawić na 6-12 godzin do lodówki. 
Do 
garnka włożyć na dno ściereczkę.  Włożyć szynkowar i wlać wrzątek na 
wysokość ok 1 cm poniżej krawędzi szynkowara.  Gotować pod przykryciem, 
aż mięso będzie miało temperaturę 71 stopni.  Wyjąć szynkowar z garnka i
 odstawić do przestudzenia na około 12 godzin, do lodówki (ja zlewam 
wytworzoną galaretkę do osobnego talerza, gdyż potem jest łatwiej wyjąc 
gotową wędlinę).  Otworzyć szynkowar, odwrócić do góry dnem i polać 
wrzątkiem.  Wyjąć wędlinę.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.