29.10.2015

Muffinki migdałowe z jabłkami

Ostatnio dość rzadko piekę, ale od czasu do czasu ulegam.  Szczególnie kiedy dziecko wyjeżdża na weekend na konkurs i prosi o coś dobrego na drogę.  Czy może być coś szybszego niż muffiny? Zrobione w środku nocy, rano zapakowane do pudełka.  Kilka zostało do obfotografowania.  Ponownie zmodyfikowałam przepis z książki "What Katie Ate".



Składniki (na ok 15 sztuk):
  • 185 g mąki orkiszowej typ 630
  • 65 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ok. 150-180 ml ciepłej wody
  • 120 g masła, stopionego, ostudzonego
  • 2 lekko ubite jajka
  • 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
  • 50 g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady)
  • 50 g płatków migdałowych


Wykonanie:

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem, mielonymi migdałami i solą.  Dodać cukier i cynamon.   W osobnej misce wymieszać masło, wodę i jajka.  Dolać do miski z suchymi składnikami.  Następnie dodać pokrojone jabłko, czekoladę i ponownie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej formy ciasto (ciasto jest dość rzadkie).  Na wierzchu posypać płatkami migdałów.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...