Składniki:
- 1 kg pigwy
- 0,5 l – 0.7 wody
- 300 g cukru trzcinowego (można dać też 150 - 200 g)
- laska cynamonu
- szczypta szafranu
- laska wanilii na butelkę
- 0,5 l wódki
Wykonanie:
Pigwę umyć i pokroić w ćwiartki. Nie należy jej obierać ani wyrzucać pestek. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Dodać około 0,5 l wody, cynamon i szafran i gotować przez około 30 minut (należy uważać, bo może się zżelować). Syrop zostawić na noc, aby smaki się przegryzły. Odcedzić syrop. (Owoce można użyć do herbaty.) Przecedzony syrop gotujemy na małym ogniu tak, aby około 1/3 płynu odparowała. Studzimy. Do zimnego syropu dolewamy wódkę. Wlewamy do butelek. Do każdej butelki wkładamy laskę wanilii przekrojoną na pół. Odstawiamy na miesiąc do szafki. Po tym czasie wyjmujemy wanilię i filtrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.