09.10.2015

Pigwówka

Nalewka, która urzeka bursztynowym kolorem i smakiem.  Delikatna, ale nie za bardzo.  Tak w sam raz.  Przepis podejrzałam u Klaudyny, ale dałam odrobinę inne przyprawy.  Jeżeli uda Wam się dostać pigwę (nie pigwowca!)  zróbcie koniecznie.  Ja będę powtarzać na pewno.



Składniki:
  • 1 kg pigwy 
  • 0,5 l – 0.7 wody
  • 300 g cukru trzcinowego (można dać też 150 - 200 g)
  • laska cynamonu
  • szczypta szafranu
  • laska wanilii na butelkę
  • 0,5 l wódki



Wykonanie:
Pigwę umyć i pokroić w ćwiartki.  Nie należy jej obierać ani wyrzucać pestek.  Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Dodać około 0,5 l wody, cynamon i szafran i gotować przez około 30 minut (należy uważać, bo może się zżelować).  Syrop zostawić na noc, aby smaki się przegryzły.  Odcedzić syrop. (Owoce można użyć do herbaty.)  Przecedzony syrop gotujemy na małym ogniu tak, aby około 1/3 płynu odparowała.   Studzimy.  Do zimnego syropu dolewamy wódkę.   Wlewamy do butelek.  Do każdej butelki wkładamy laskę wanilii przekrojoną na pół.  Odstawiamy na miesiąc do szafki.  Po tym czasie wyjmujemy wanilię i filtrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...