Składniki:
- 260 g mąki orkiszowej typ 630
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru
- 125 g schłodzonego masła
- kilka łyżek zimnej wody
- ok. 500-600 g prażonych jabłek
Wykonanie:
Mąkę,
proszek i cukier przełożyć do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i
ucierać palcami (można też wyrobić robotem i ja tak robię). Kiedy
ciasto zaczyna przypominać okruchy dolać łyżkę wody i wymieszać. W
razie potrzeby dolać jeszcze jedną, dwie łyżki, aż ciasto ładnie zacznie
odchodzić od brzegów miski (ja dolewam zazwyczaj 2 łyżki wody). Ciasto
zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Formę do
tarty o średnicy 24 cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto wyjąć z
lodówki, oderwać około 1/4. Większą część delikatnie ocieplić i
rozwałkować. Wyłożyć dno i boki formy. Ciasto nakłuć widelcem. Na tak
przygotowane ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją grochem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Wyjąć formę,
zdjąć folię z grochem. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka.
Odłożony
kawałek ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego paski. Paski ułożyć
na jabłkach formując z nich kratkę. Ciasto wstawić ponownie do
piekarnia na około 30 - 40 minut, aż kratka na wierzchu będzie rumiana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.