07.03.2016

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Pierwszy raz robiłam kiełbasę w ten sposób.  Męskiej części rodziny przypadła do gustu.  Niestety niekoniecznie posmakowała młodszej damskiej części.  Kiełbasa spokojnie może znaleźć się na stole w Wielkanoc, ale też i innego dnia.





Składniki:
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1/2 litra piwa
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej



Wykonanie:
Piwo wlać do garnka i zagotować.  Włożyć kiełbasę, obrany 1 ząbek czosnku i 1 cebulę pokrojoną w grube plastry.  Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.  Przykryć i odstawić na 30 minut.  Wyjąć kiełbasę.
Na patelni roztopić masło.  Dodać mąkę i wymieszać tak, aby powstała zasmażka.  Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Zasmażkę wymieszać z piwem, w którym gotowała się kiełbasa.  Doprawić solą i pieprzem. 
Kiełbasę naciąć i zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać sosem piwnym.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około kwadrans.  Podawać na ciepło z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...